Híd és elegancia

Hód Adrienn: Basse danse – Hodworks

Az Angelus Iván vezette Budapest Tánciskola szeptember végén nagyszabású eseménysorozatot szervezett a Trafóban. A KortársTáncGenerációk Szemle változatos programokkal (táncestek, konferencia, könyvbemutató, filmbemutató) mutatta be a képzés múltját és jelenét, ahol az iskola jelenlegi növendékei mellett találkozhattunk a BuTi-ból indult, de azóta külföldön is nevet szerző táncművészek és koreográfusok munkáival is. Többek között a Hód Adrienn vezette Hodworks előadásaival is. A Basse danse című darabot András Felícia mutatja be.
András Felícia

Hód Adrienn első együttesét (OFF Társulat) mintegy másfél évtizede még a Budapest Tánciskola tanulóiból szervezte. Jelenlegi társulatát, a Hodworks-öt 2007-ben alapította, az állandó tagok mellett sokszor dolgozik meghívott művészekkel is. A társulat fő célja egy új mozgásnyelv megalkotása, a radikális kísérletezés. A Hodworks több darabját jelölték már Lábán-díjra: Kapcsolódjunk és bömböltessük 2. (2009), Supra Hits (2010), Mindennapi Rutin (2011). Végül a díjat idén vehette át a Basse danse című darabjáért. Az előadás nemzetközi színtéren is bizonyított, 2012-ben beválasztották az Aerowaves hálózat kiemelt 20 előadása közé, s így Európa több városában is debütálhatott. Az alkotó mellett a darab több táncosa is a Budapest Tánciskola növendéke volt.

Ami már az előadás első pillanataiban egyértelmű: alkotói rengeteg munkát fektettek bele. A másfél éves, többlépcsős alkotói folyamat eredményeként szinte csontig hatoló az a színpadi figyelem és jelenlét, ami egy percig sem lankad az előadás alatt. Ugyancsak a hosszú, elmélyült közös munka eredménye, hogy ezeknek a testeknek mintha egy saját, általuk kifejlesztett nyelvük lenne, melyet csak ők érthetnek. Szigorú és meghatározott ez a testnyelv, mintha egy végtelenített, önmagára visszaható mozgásrendszert látnánk, de közben kiszámíthatatlan, élő, improvizatív is. Nagyon erős az érzés, hogy sosem tudhatjuk, mi a pillanat szülötte, mi a próbateremé, s mi lesz a következő lépés. A Basse danse a strukturált improvizáció kiemelkedő iskolapéldája.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/3. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 10. 30. | Nyomtatás |