Mi történik a héten?

1. rész: DESZKA fesztivál a debreceni Csokonai Színházban

Egész héten folytatódik a DESZKA fesztivál. A program ebben az évben is változatos. És sokféleségében mutatja azt is, hogy a kortárs drámának (vagy a kortárs előadásnak) hányfajta felfogása is létezik napjaink magyar színházában.
Ellenfény | 19. 04. 3.

 

Drámaíró nemzedékek

 

Az idei DESZKA fesztivál a drámaírók különféle nemzedékeit vonultatja fel.

A nagy névvel és nagy drámaírói (és írói) életművel rendelkező szerzők közül Spiró György (1946) és Závada Pál (1954) szerepel a fesztiválon.

Spiró darabjának, a Széljegynek 2018 márciusában volt a bemutatója a Katona József Színház Kamrájában. A színház ajánlója szerint a darab „két egykori osztálytárs története. Az egyikük dörzsölt ügyvédnő lett, a másikuk műszaki fordító. Az egyiknek három gyereke és rengeteg pénze van, a másiknak nincs pénze, és egyedül neveli az örökbe fogadott fiát. Az egyik ingatlanok értékesítésével foglalkozik, a másik épp új helyre szeretne költözni..."

 

szeljegy-katona

Fullajtár Andrea, Takács Katalin és Bányai Kelemen Barna a Széljegyben

 

Az előadást rendező Zsámbéki Gábor azt mondta a bemutató kapcsán, hogy „bármit is csinál, egyre inkább foglalkoztatják azok az emberek, akik nem tudják megvédeni magukat és akiknek a száma manapság egyre növekszik. A Spiró-darab is azt a kérdést feszegeti, hogy »a mai világban lehet-e erős karmok nélkül élni...?«"

Spiró György szerint „a gyanútlanság az emberi társadalommal velejár. Vannak, akik könnyűszerrel megtéveszthetőek, és vannak, nem is olyan sokan, akik kiválóan művelik a megtévesztés, a csalás, a csőbehúzás műfaját". „Valószínűleg bizonytalanságérzet kell ahhoz, hogy az ember rászedhető legyen. A bizonytalanság a társadalom nagy részének a lelkében benne van."

 

spiro-gyorgy

Spiró György

 

Majd hozzátette: „Mindig hajtogatom, hogy Magyarország nem működik másképpen, mint a régió egyéb országai. Ez az ország minden tekintetben mindig együtt mozgott a régiójával. Nincs külön magyar átok, sem kelet-európai átok". Meglátása szerint a honi rossz közérzet inkább a dél-amerikai helyzettel rokon. „Például hogy a kapitalizmus nem győzte le teljesen a feudalizmust, és a fejlődésben állandóan visszaesések tapasztalhatók. Évszázadok, sőt évezredek tendenciáiról van szó".

A Katona Spiró-bemutatójának főszerepeit Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Takács Kati és Bányai Kelemen Barna játssza.

 

zavada-pal-az-utolso-uzlet-plakat

Az utolsó üzlet plakátja

 

Závada Pál darabjának, Az utolsó üzletnek 2018 novemberében volt az ősbemutatója Szegeden. „A darab 1944-ben játszódik. Főszereplői az ország legnagyobb vállalatbirodalmának tulajdonosai, de zsidó származásuk miatt üldözöttek" – szól az előadás ajánlója. „Egy utolsó farsangra gyűlnek össze a családi kastélyban. Aggodalmaik kettősek: egyrészt hogyan sikerülhet megmenteniük az életüket, másrészt pedig a rendkívüli helyzetben mihez kezdjenek egymás közti viszonyaikkal. Különösen ami Kohner Artúr nagytőkést, a feleségét, Weiss Helént, a jelentős örökség tulajdonosát, illetve a vagyontalan rokont, a fiatal özvegy Valériusz Lolát illeti, aki Kohner titokban tartott szeretője."

A darab történelmi tényeket fiktív elemekkel kever. Az előadást rendező Lukáts Andor szerint nehéz, de jó darabot állítottak színpadra. Az előadás főszerepeit Kárász Zénó, Szávai Viktória, Menczel Andrea, Jakab Tamás, Vicei Zsolt, Szegezdi Róbert, Szilágyi Annamária, Fekete Gizi, Krupp Bence és Kancsár József játssza.

 

zavada-parti-nagy

Závada Pál és Parti Nagy Lajos

 

A középnemzedék valahogy hiányzik az idei DESZKA fesztiválról, ahol az idősebbek mellett csak negyvenen innen járó alkotók művei láthatók.

Napjaink egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott drámaírója Székely Csaba (1981). A fesztivál programján ezúttal egyetlen darabja látható. A Radnóti Színház mutatta be Sebestyén Aba nagyszerű rendezésében és remek színészi alakítások sorozatával a Radnóti Színházban a 10 című művet.

 

10 ea radnoti

Kováts Adél a 10-ben

 

„A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a »magyar Martin McDonaghként« emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel" – szól az előadás ajánlója.

„Emberekről, az emberi sorsokról szerettem volna beszélni, és arról, hogyan áll a mai ember Istennel és a vallással. Ettől aztán elkanyarodtam oda, hogy mit jelent ma a Tízparancsolat, hogyan szegjük meg annak a parancsolatait manapság. Rákényszerülünk-e, hogy megszegjük valamelyik parancsolatot? Avagy mennyire tehetünk arról – az egyik darabbéli sor pont erről is szól –, hogy megszegjük ezeket a rendeléseket? Ennyi idő elteltével melyek azok a parancsolatok, amelyek fontosak maradtak, és melyek azok, amelyekről ma már jóformán nem is gondolunk semmit" – mondta egy interjúban Székely Csaba.

 

szekely-csaba-dedikal19-01-12

Székely Csaba

 

A 10  tíz szerepét Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán és Tóth Ildikó játssza.

A fesztivál idei díszvendége Pass Andrea (1979), akinek két darabja is látható a fesztiválon (több előadásban is). A Vígszínház számára írta A vándorkutya című előadást. „A Víg közönsége más, mint amit én megszoktam – mondta egy interjúban. – Néha nagyon meglepődnek, néha pedig iszonyú lelkesen reagálnak, azt hiszem, hogy elég merészen fogalmaz A vándorkutya."

 

pass-andrea-2

Pass Andrea

 

A darabról ezt mesélte: „Egy plüsskutya a címszereplő, akitől mindenki fél. »Igaz élethazugságok« a darab műfaja. Egy barátnőm mesélte nekem egyszer, hogy létezik ilyen egy óvodában: a vándorkutya vándorol, és minden héten más családnál vendégeskedik. Utána hétfőn, amikor megy vissza a kisgyerek az óvodába, akkor el kell mesélni, hogy mi történt vele. Na, hát ez egy csomó frusztrációt okozhat egy családnak, de nem erről szól igazán a darab, csak ez a motorja. A vándorkutya mindent lát, és mindent hall. Az előadásban nincsenek gyerek szerepek, csak felnőttek, és minden frusztrációjukat megtestesíti ez a kutya. Kezdenek tőle teljesen szélsőségesen rettegni, amit csúcsra járatunk az előadásban. Magunkra tudunk ebben ismerni, hogy mennyi bűntudat, mennyi paranoia van bennünk."

Pass Andrea nemcsak írja, hanem rendezi is előadásait. Így volt ez a Vígszínházban is, ahol a darab szerepeit Halász Judit, Majsai-Nyilas Tünde, Jászberényi Gábor, Petrik Andrea, Hirtling István, Gilicze Márta, Tar Renáta és Karácsonyi Zoltán játszotta el.

 

a vandorkutya

Jelenet A vándorkutyából

 

Pass Andrea másik, a fesztivál programján szereplő előadását, az Eltűnő ingereket múlt heti ajánlónkban ajánlottuk. Részletesebben pedig a bemutatásakor írtunk róla.

Székely Rozália (1983) ugyancsak maga írta és maga rendezte a Kálvária lakópark című darabot. „Magda a külföldre költözés kapujából zuhan bele a vér szerinti apjától örökölt lakásba. Amíg anyja újratemetéseken ad elő bűvésztrükköket, a lány előtt lassan megidéződik az elveszett apa alakja, aki a család történetéből látszólag nyom nélkül eltűnt. Majd a két nő életébe megérkezik egy múlt nélküli, fiatal férfi" – írja az előadás ajánlója.

 

szekely-rozi

Székely Rozi

 

„Magda lakásába kevesen jutnak be és még kevesebben jutnak ki onnan: a Kálvária lakópark költőien abszurd világot tár elénk, melyben az eltemetett múlt feltámad, a tér életre kel, az emlékek megelevenednek, a falak mesélni kezdenek..."

A Kálvária lakópark főszerepeit Nyakó Júlia, Kurta Niké, Varju Kálmán és Székely Rozália játssza.

 

kalvaria-lakopark-2

Kurta Niké, Nyakó Juli és Varjú Kálmán a Kálvária lakóparkban

 

A legfiatalabb drámaírókról, Kovács Dominikról és Kovács Viktorról, illetve Znajkay Zsófiáról ugyancsak múlt heti ajánlónkban írtunk.

 

Átiratok, kortárs színházi előadások

 

A DESZKA fesztivál programján nemcsak hagyományos drámákból készült előadások láthatók, hanem kortárs adaptációk is.

Enyedi Éva színész-dramaturg kétszemélyes játékot készített Shakespeare Lear király című drámája alapján. „A Lear halála egy ember utolsó előtti pillanatának kimerevített képe, függés élet és halál között. Azt mondják, a halál előtt lepereg előttünk az életünk. Ezt szeretnénk megmutatni, színházi nyelvre lefordítani" – mondta az előadást rendező Keszég László.

 

Enyedi Eva

Enyedi Éva

 

„Nagy bátorság kell ahhoz, hogy merjünk önmagunkba nézni, hiszen magunkat ismerjük a legkevésbé. Életünk természetes eleme az elmúlás, de félünk attól, hogy mi vár a túloldalon. Ezt éli meg a színész is, amikor a pályája a végéhez közeledik: gyöngül a memóriája, másként dolgozik a színpadon, lelassul a figurákkal való munkában. Így emeltük be az előadásba annak a gondolatát is, hogy hogyan gondolkozik az elmúlásról egy fiatal, feltörekvő színész és egy idősebb, tapasztaltabb".

Lear szerepében Harsányi Attila, a Bolond szerepében Rózsa Krisztián látható a Miskolci Nemzeti Színház produkciójában. Harsányi Attila szerint „Lear eljutott odáig, hogy számára az egyetlen megoldás a halál, az eltávozás. De ahhoz, hogy békében, önmagunkkal kibékülve hagyhassuk itt az életet, el kell ülnie a halálfélelemtől felszínre törő emlékek, a magunkban elfojtott dolgok viharának."

 

lear-halala

Rózsa Krisztián és Harsányi Attila a Lear halálában

 

A Rózsa Krisztián játszotta Bolond figurája az, aki szembesíti Leart az életével, hibáival, saját magával. Bármennyire kegyetlennek is tűnik sokszor ez a figura, valójában ő segít abban, hogy Lear úgy halhasson meg, hogy valódi békére lel.

Szintén a halál áll a Kosztolányi Színház produkciójának középpontjában is. „A halál különböző tagadásaiban élünk. Az egészség, az ifjúság, a haladás, a fogyasztás és az élvezet világában a halál tabutéma. De a halálfélelem nem múlik el. Ez az előadás a kreatív kutatás és a halálfogalom személyes feloldásának szükségességéből származik" – írja az előadás ajánlójaként a rendező Andrej Boka.

 

the-end-kosztolanyi-szinhaz

The end - Kosztolányi Dezső Színház

 

A The end próbafolyamatáról ezt mondta a rendező: „Megvolt az alapkoncepcióm, volt egy átfogó ötletem, néhány meghatározott ponttal, a többihez improvizációkon és műhelymunkán keresztül jutottunk el. Remek csapattal dolgozok, akik motiválóan hatnak, ha munkáról van szó. Örülök, hogy ezt az előadást a KDSZ-ben készíthetem, ezekkel az emberekkel. A részvételük, a meglátásaik rengeteget adnak hozzá az előadáshoz, amely reményeim szerint végül majd egy érdekfeszítő egészet eredményez." Az előadás szereplői Béres Márta, Mikes Imre Elek, Mészáros Gábor és Vladimir Grbić.

Jászberényi Sándornak (1980) 2016-ban jelent meg A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete. Ez alapján rendezte Polgár Csaba az Örkény Színház kétszereplős előadását. A Nagy Zsolt és a Ficza István játszotta produkcióról bemutatója kapcsán írtunk részletesen.

 

ki tudja lastsz e meg

Kalmár Zsuzsa a Ki tudja látsz-e még? című előadásban

 

A drámaíróként és dramaturgként is dolgozó Brestyánszki Boros Rozi ezúttal egy Karády Katalinról szóló zenés monodráma szövegkönyvét készítette el. „A történet egy fiktív esemény kereteiben játszódik. Karády utolsó magyarországi fellépésén, az emigráció előtt állva emlékezik életére, és enged belelátni sorsába, ami arra kényszerítette, hogy elhagyja az országot, amit továbbra is teljes szívével szeret. A keserédes előadás olykor kacagtató, mégis húsbavágóan aktuális kérdéseket feszeget, a hovatartozásról, a hazáról, a hontalanságról, művészetről, szerelemről, a sikerről és a hatalomról" – szól a Ki tudja látsz-e még? ajánlója. A szabadkai Szab-Way Színházi Szervezet produkcióját Mezei Zoltán rendezte és Kalmár Zsuzsa játssza.

 

liget-varoterem-projekt

Liget - Váróterem Projekt

 

A kolozsvári független társulat, a Váróterem Projekt is szerepel a DESZKA fesztiválon. A váratlanul szülővárosába visszaérkező színésznő történetét improvizatív keretek között dolgozza fel az előadás, amelyet szerzőként és rendezőként is a fiatal Botos Bálint jegyez. A Liget című előadás szereplői Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Mostis Gergő, Pál Emőke, Sebők Maya, Sipos Júlia, Udvari-Kardos Tímea

 

Báb-, gyerek- és ifjúsági előadások a DESZKA fesztiválon

 

A fesztivál rendszeresen bemutat kortárs drámaírók művéből készült báb- és gyerekszínházi előadásokat is.

 

pimpare vojtina

A Pimpáré és Vakvarjúcska a Vojtina Bábszínházban

 

Szerepel a programban a házigazda Vojtina Bábszínház bemutatója, a Pimpáré és Vakvarjúcska, amely Erdős Virág (1968) műve alapján készült. Erdős Virág mesejátéka még 2012-ben jelent meg. Akkor két színház is a műsorára tűzte: a veszprémi Kabóca Bábszínházban Veres András rendezte, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban pedig Fige Attila (a koreográfus Hegymegi Máté volt). Emellett műsorára tűzte a celldömölki Soltis Lajos Színház is (Solténszky Tibor rendezésében). Idén áprilisban volt a Vojtina Bábszínház bemutatója, amelynek koreográfusa Góbi Rita, rendezője Somogyi Tamás volt. A főszerepeket Baditz Dávid, Hajdú Péter, Hell Krisztina, Mercs Máté Péter, Nagy Mónika, Nagy Viktória Éva és Reschofsky György játssza.

 

hamupipoke-vaskakas

Hamupipőke - Vaskakas Bábszínház

 

Ugyancsak többször színre került már Gimesi Dóra (1983) Hamupipőke-átirata is. A darab ősbemutatója 2011-ben épp Debrecenben volt, a Vojtina Bábszínházban (Kuthy Ágnes rendezésében). 2014-ben a kecskeméti Ciróka Bábszínház is a műsorára tűzte (Vidovszky György rendezésében). És most Debrecenben vendégszerepel a DESZKÁ-n a darab legújabb 2018-as bemutatója, amelyet a Vaskakas Bábszínházban Tengely Gábor rendezett. Az előadás főszerepeit Nagy Petra, Szúkenyik Tamás, Markó-Valentyik Anna, Gergely Rozália, Főglein Fruzsina, Vitányi-Juhász István és Kovács Domokos játssza.

 

csaszar-uj-ruhaja-mesebolt

A császár új ruhája - Mesebolt Bábszínház

 

Parti Nagy Lajos (1953) A császár új ruhája című Andersen-mese nyomán írt darabot, amelyet a Mesebolt Bábszínház mutatott be 2018 májusában Somogyi Tamás rendezésében. A császár birodalmát itt Hacukisztánnak hívják. Hacukisztán császárának nincs más gondja, mint hogy a küllemét csinosítsa. A császárság legfőbb ünnepén is új ruhában szeretne megjelenni, úgyhogy messzi földről szabók érkeznek, hogy megvarrják a világ legpompázatosabb ruhakölteményét az uralkodónak... Parti Nagy Lajos átirata voltaképpen nem tesz mást, mint hogy benéz az Andersen-mese mögé, és föltárja annak motivációit.

A DESZKA fesztiválon is szerepel a Csokonai Színház gyerekszínházi bemutatója, Az ifjú Mátyás, amelyet Mikó Csaba írt, és Madák Zsuzsa rendezett. A bemutató novemberben volt, az Ellenfény akkor részletesebben ajánlotta az előadást.

csomag-kereekasztal

Nyáry Arnold és Bethlenfalv Ádám A csomagban

 

Alsó tagozatos általános iskolásoknak szól a Kerekasztal és az InSite Drama színházi nevelési előadása, amelyet Ceri Townsend rendezett és Bethelnfalvy Ádám és Nyári Arnold játssza. „Laci bácsi és Bence egy titokzatos csomaggal állít be az iskolába. Vajon mi lehet benne? Még Bence sem tudja, és rettentő kíváncsi rá. Ám hiába kukkant bele, a csomag valódi történetét csak Laci bácsi ismeri. De ő sem igazán érti, mindez mit jelent. A résztvevő osztállyal közösen próbálják kibogozni az összegubancolódott szálakat, és egy kislány különös világa terem a szemük előtt. Talán segíthetnek Laci bácsinak, hogy felfedezze ezt a világot" – szól az előadás ajánlója.

 

stop-szereploi

A Stop szereplői és közreműködői

 

Két osztálytermi színházi előadás is szerepel az idei DESZKA programján. Kamaszoknak szól az egri Harlekin Bábszínház és az Egri Kulturális és Művészeti Központ együttműködésében született Stop című előadás, amelyet Grecsó Krisztián (1976) írt, a zenéjét pedig Hrutka Róbert szerezte. A darab a családon belüli, apa-lánya, anya-fia kapcsolatokon, konfliktusokon keresztül mutatja meg azt, hogy a szülőkkel való viszony mennyire határozhatja meg egy-egy kamasz párkeresését, párválasztását. A Halasi Dániel rendezte előadást Szabados Böbe és Szilner Olivér játssza, Soó Gyöngyvér és Németh János is közreműködik benne. Színházi-nevelési szakemberként Bethlenfalvy Ádám és Cziboly Ádám működött közre a produkció elkészítésében.

 

rinoceroszok-k2

Borsi-Balogh Máté, Domokos Zsolt és Borsányi Dániel a Rinocéroszokban

 

A másik osztálytermi színházi előadás szintén kamaszoknak szól. Fábián Péter írta és rendezte a Rinocéroszok avagy a diákcsíny-enciklopédia című előadást, amelyet a k2 színház három színésze Borsányi Dániel, Borsi-Balogh Máté és Domokos Zsolt játszik. „Mióta világ a világ, diákcsínyek tömkelege nyűgözi le és borzasztja el az iskolák közösségeit és a közvéleményt. De mi is a diákcsíny, és mi szükség van rá? A diáknak jogában áll hangot adni véleményének, ugyanakkor kötelessége betartani az iskola szabályait. Akkor a csínytevés a véleménynyilvánítás szabad formája, vagy bűncselekmény? Hol a határ a szellemes kritika és az ízléstelenség között? Ezeket a kérdéseket fogalmazza újra a k2 Színház legújabb tantermi előadásában, melyben valóban megtörtént diákcsínyek kerülnek feldolgozásra a diákok segítségével" – szól az előadás ajánlója.

 

A DESZKA fesztivál részletes programja itt olvasható.

A leadképen Kurta Niké a Kálvária lakóparkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK