Fókuszban

Nekrológ

Egy művészi pálya tükre

Marton László (1943–2019)

Hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Marton László a Vígszínház volt igazgatója, főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt osztályvezető tanára. Egy rendező, színházvezető, színészpedagógus hosszú, gazdag pályája ért véget.

Ellenfény | 19. 09. 15.

Múltidéző

Aki egészen egyedül van

Ibsen: A nép ellensége - Katona József Színház

A Katona József Színház indulása óta hangsúlyosan törekedett arra, hogy klasszikus drámák olyan kortárs értelmezéseit mutassa be, melyek a jelen társadalmi-emberi viszonyait ábrázolják. A színház műsorának ma is ez adja az egyik rétegét, s ezt a hagyományt leginkább Zsámbéki Gábor rendezései képviselik. Ebbe a sorba illeszkedik legutóbbi munkája, az Ibsen művéből készült A nép ellensége is.

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 19. 08. 6.

Múltidéző

A bosszú változatai

Az Elektra "színháztörténete"

Az Atreidák története az egyik legtöbbet feldogozott mitológiai téma a görög drámairodalomban, ugyanakkor az antik témák közül is ez kerül legtöbbször színpadra a magyar színházakban. Két hete a Szabadkai Népszínházban mutatták be az Oreszteiá-t, most Budaörsön kerül színre az Elektra, amely több (nemcsak antik) szerző drámája alapján készült. Ebből az alkalomból tekintjük át az Ellektra "színháztörténetét".

Ellenfény | 19. 03. 29.

Archívum/2018

Az első (vagy utolsó) Csehov-dráma

Csehov: Apátlanul / Platonov

18 éves korában már kész volt Csehov első darabja, hisz egy 1878. októberi levél utal már rá. Ezt a drámaíró bátyja, Alexandr írta, és szabadkozva ugyan, de az igencsak lesújtó véleményét közli benne a neki elküldött műről. Itt Apátlanul címmel említi darabot (igaz, kisbetűvel írva). Színpadra legtöbbször – a főszereplő neve alapján – Platonov címmel került, de játszották Cím nélküli darabként is.

Sándor L. István | 19. 10. 8.

Archívum/2018

Miért nem élünk úgy, ahogy élhetnénk?

Csehov: Apátlanul (Platonov) - Kecskeméti Katona József Színház

Az utóbbi évek egyik legjobb Platonov előadása Kecskeméten született. A Szász János rendező a társulat legjobb erőivel hozta létre a színvonalas produkciót, amelyet beválogattak a POSZT 2017-es versenyprogramjába. Itt a címszerepet játszó Kocsis Pál a színész zsűritől és a közönség zsűritől megkapta a legjobb alakítás díját, a szakmai zsűri pedig Nagy Viktornak ítélet a legjobb mellékszereplő díját.

Mátyás Edina | 19. 10. 8.

Archívum/2018

Egy bizonytalan korszak hőse?

Csehov: Apátlanul - Szigligeti Színház, Nagyvárad

Apátlanul címmel mutatta be a Nagyváradi Szigligeti Színház Csehov fiatalkori darabját, amelynek magyar színpadokon – a főszereplő neve nyomán – Platonov a gyakoribb címváltozata. Botos Bálint rendezése céltudatosan formált szövegváltozatból indul ki, amely meghatározza az előadás irányait is. A minimalista térben játszódó produkció a színészi játékot állítja a középpontba. Az Apátlanul egységes, felkészült társulatnak mutatja a nagyváradi együttest.

Bíró Kristóf | 19. 10. 8.

Archívum/2018

Jaj, nők...!

Csehov: A Platonov - Katona József Színház, Kamra

A Platonov ránk maradt, öt-hat órányi játékidőt kívánó, szerteágazó szövegfolyamából minden rendezőnek és dramaturgnak meg kell alkotnia a saját Platonov-szövegét. A szerkesztés, húzás ennél az anyagnál meghatározó lépés. Székely Kriszta és Szabó-Székely Ármin határozottan, erős kézzel húznak: szinte minden utalás, ami a tábornokné anyagi helyzetére, birtokára, a bányára vonatkozik, a hitelezők, a váltók, a birtokokra ácsingózók, Vengerovicsék, a tábornok eltűnik a képletből.

Szemerédi Fanni | 19. 10. 8.